Hoe zijn dromenvangers ontstaan?

De traditie van het maken van dromenvangers is ontstaan onder de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent. Een oude legende van de Lakota-stam vertelt ons over het ontstaan van dromenvangers. Lang geleden, toen de wereld nog jong was, had hun oude, geestelijke leider een visioen op een hoge berg. In zijn visioen verscheen Iktomi, de geest van misleiding en leraar van wijsheid. Hij verscheen in de vorm van een spin en hij sprak met de geestelijke in een heilige taal die alleen de leiders van de Lakota kenden.

 

Tijdens hun gesprek spon Iktomi een krans van wilgentakken waarin hij een web weefde. Hij versierde het web met paardenhaar, veren, kralen en offergaven. Iktomi sprak over de menselijke levenscyclus. We beginnen als hulpeloze kinderen en worden steeds zelfstandiger in het proces van volwassen worden. In onze ouderdom moet er voor ons worden gezorgd waardoor we terugkeren naar een staat van kind zijn. Hierna wordt de levenscyclus voltooid. In elke fase van het leven hebben vele goede en slechte krachten hun invloed. Luister naar de goede krachten! Ze zullen je in de juiste richting sturen. Als je luistert naar de slechte krachten, zal je verdwaald raken. Iktomi vertelde dat de vele krachten ook hun invloed hebben op de harmonie van de natuur. Ze kunnen deze bevorderen of juist in de weg zitten. Zelfs de Grote Geest (die tevens de volgende namen draagt: de Schepper, het Hoogste Wezen, of God) is niet immuun voor sommige natuurkrachten.

 

Terwijl Iktomi aan het woord was ging hij door met het weven van zijn web. Dit proces begint bij de buitenkant en er wordt naar het centrum toegewerkt. Toen Iktomi was uitgesproken gaf hij het web aan de geestelijke. Hij zei: 'Zie, het web is een volmaakte cirkel, maar er is een gat in het centrum van de cirkel. Gebruik het web om jezelf en jouw mensen te helpen om jullie doelen te bereiken. Maak een goed gebruik van de gedachten, dromen en visioenen van je volk. Als je gelooft in de Grote Geest, zal het web je goede ideeën opvangen, en de slechte ideeën zullen door het gat verdwijnen.' De oude leider gaf zijn visioen door aan zijn volk. Nu gebruiken alle Siouxindianen (waartoe de Lakota behoren) de dromenvanger. Het hangt boven hun bed of in hun huis om hun dromen en visioenen te selecteren. Het goede in hun dromen wordt gevangen in het web van het leven en met hun meegedragen. Het kwade ontsnapt door het gat in het centrum van het web en is daarna niet langer deel van hen. De dromenvanger bewaart het lot van je toekomst.

Hoe werken dromenvangers?

De volkeren waaronder de traditie van dromenvangers is ontstaan, gaan ervanuit dat de hemel doorweekt is met goede en slechte dromen. Als je in slaap valt kan je slechte dromen opvangen en beleven als nare dromen of nachtmerries. De dromenvanger brengt hier verandering in. De dromenvanger wordt boven de slaapplaats gehangen en vangt alle dromen op. De goede dromen worden door het web gevangen gehouden. De kraaltjes in een dromenvanger symboliseren de gevangen dromen. Via de veren die onder de dromenvanger hangen worden deze dromen overgebracht op de dromer en zodoende kunnen ze telkens opnieuw gedroomd worden. Hang daarom de dromenvanger bij voorkeur boven het hoofdeinde van je slaapplaats. De  slechte dromen worden in het centrum van de dromenvanger vastgehouden totdat ze uiteenspatten en verdwijnen bij het aanbreken van het eerste ochtendlicht. Hang daarom de dromenvanger bij voorkeur in de buurt van een raam. Dromenvangers zorgen via deze processen ervoor dat de persoon rustiger wordt in zijn dagelijkse leven en vaak prettiger in de omgang. Deze instructies zijn niet essentieel voor de werking van de dromenvanger, maar kunnen hiervoor wel zeer bevorderlijk zijn. Het is overigens ook raadzaam de slaapkamer regelmatig te reinigen door het branden van witte salie. Dit wordt vaak gedaan in brandschalen die gemaakt worden van schelpen, zoals aangegeven in de bovenstaande afbeelding.

 

Het is een oude traditie om dromenvangers cadeau te doen aan pasgeborenen. Men gelooft dat dromenvangers nare herinneringen aan vorige levens kunnen opvangen en afvoeren. Dit maakt de overgang naar het aardse leven voor de pasgeborene gemakkelijker. Een dromenvanger is tevens een persoonlijk levensweb en hoort bij zijn eigenaar. Hoe langer je met je dromenvanger leeft, hoe meer hij op jou afgesteld raakt omdat hij jouw goede dromen in de loop van de tijd verzamelt.